Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Emrik (w)eet ‘t: Serotonine

Wijs met je spijs | dinsdag 19 maart 2019

Neurotransmitters, dat zijn de boodschappers van ons brein, leerde Emrik ons. En die hebben brandstof nodig. Voor ieder van de vier belangrijkste neurotransmitters is er hét uitstekende recept. Daarvoor hebben we Annie ingeschakeld, huisbakker, chefkok én keukenprinses bij New Health Centre in Sneek die ons deze week blij maakt met een lekkere snack. Zet je oven maar vast aan!

Welke brandstof heb jij nodig?

Heb je de test nog niet gedaan? Dat kan nog steeds! Leuk om te weten is dat de vragenlijst momentafhankelijk is. Alle neurotransmitters staan in verbinding met elkaar, de juiste balans vind je niet in één keer. Zo kun je wekelijks even kijken hoe het met je gaat. Dan hou je een vinger aan de pols en kun je checken of jouw brandstofinname zijn werk doet.

Heb je een structureel tekort van een bepaalde stof dan is het geen kwestie van gevarieerd eten, je moet eten wat je tekort komt. Beginnen met gevarieerd eten kan zodra je neurotransmitters op niveau zijn.

Deze week op het menu: serotonine.

Hoe kom ik aan serotonine?

Serotonine is essentieel voor een positieve stemming, het wordt ook wel de geluksmolecule genoemd. Een tekort kun je aanvullen met producten als zalm, bio yoghurt, Hüttenkase, kwark, dadels én daar is ‘ie weer pure chocolade (>70%). Met deze Twixreepjes van Annie wordt niet alleen jouw serotoninetekort weer aangevuld maar steel je ook nog eens de show bij je vrienden/familie/collega’s, áls je ze laat meegenieten natuurlijk.

Ingrediënten Twixreepjes

Voor de koek:

100 gram havermeel
40 gram kokosbloesemsuiker
60 gram gesmolten kokosolie
1 tl wijnsteenbakpoeder
snufje zout

Voor de karamellaag:

200 gram verse dadels
40 gram kokosolie

Voor de chocoladelaag:

120 gram pure chocolade 85%
2 el roomboter (of kokosolie)
3 el (plantaardige) room

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Vet een bakblik óf ovenschaal van ongeveer 15 bij 20cm in of gebruik hiervoor bakpapier.
  3. Voeg alle ingrediënten voor de koek samen en meng deze goed door elkaar.
  4. Verdeel het mengsel over het bakblik en druk dit aan totdat je een mooie bodem hebt. Je kunt hiervoor de bolle kant van een lepel gebruiken.
  5. Bak de koekbodem in een voorverwarmde oven in 12-15 minuten gaar.
  6. Laat de koekbodem afkoelen en zet het daarna in de koelkast.
  7. Tijd voor de karamellaag. Pureer de dadels samen met de kokosolie. Dit kan met een staafmixer of in de keukenmachine.
  8. Verdeel de karamellaag over de koekbodem en zet weer in de koelkast.
  9. Tijd voor de laatste laag. Smelt de chocolade samen met de boter en de room in een pannetje. Doe dit op zacht vuur en blijf goed roeren.
  10. Verdeel vervolgens de chocoladetoplaag over de karamellaag.

Laat minstens een half uur hard worden in de koelkast voordat je de twix in reepjes snijdt. Klaar om te trakteren!