Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Emrik (w)eet ‘t: Gaba

Wijs met je spijs | dinsdag 12 maart 2019

Neurotransmitters, dat zijn de boodschappers van ons brein, leerde Emrik ons. En die hebben brandstof nodig. Voor ieder van de vier belangrijkste neurotransmitters is er hét ideale recept. Daarvoor hebben we Annie ingeschakeld, huisbakker, chefkok én keukenprinses bij New Health Centre in Sneek die ons iedere week verrast met gezonde lekkernijen. Bak deze week mee met Annie!

Welke brandstof heb jij nodig?

Heb je de test nog niet gedaan? Vul ‘m dan snel in! Leuk om te weten is dat de vragenlijst momentafhankelijk is. Alle neurotransmitters staan in verbinding met elkaar, de juiste balans vind je niet gelijk. Controleer wekelijks even hoe het met je gaat. Zo hou je een vinger aan de pols en kun je checken of jouw brandstofinname zijn werk doet.

Heb je een structureel tekort van een bepaalde stof dan is het geen kwestie van gevarieerd eten, je moet eten wat je tekort komt. Je kunt gevarieerd gaan eten, zodra je neurotransmitters op peil zijn.

Deze week op het menu: gaba.

Hoe kom ik aan gaba?

Gaba staat voor boterzuur. Het bestaat uit twee belangrijke stoffen: eiwit en magnesium. Eieren, vis, vlees, citrusvruchten, haver en amandelen vullen je tekort weer aan. Annie’s havermoutbrood bevat veel eiwitten en magnesium die helpen om jouw gaba weer op peil te brengen.

Ingrediënten Havermoutbrood

300 gram havermout
50 gram zonnebloempitten
2 eetlepels kaneel
3 eieren
300 ml amandelmelk
30 ml sinaasappelsap
12 vijgen óf dadels óf abrikozen in stukjes (van alles wat is OokGoed!)
1 theelepel baksoda
1 theelepel appelazijn

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Vet een bakblik óf ovenschaal in of gebruik hiervoor bakpapier.
  3. Voeg alle ingrediënten samen en kneed deze goed door elkaar.
  4. Verdeel het deeg over het bakblik en bak in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten gaar.
  5. Het brood smaakt het lekkerst nét vers uit de oven. Je kunt het zo eten maar ook beleggen als je wilt.

Variëren kun je leren: gebruik in plaats van de zonnebloempitten eens pompoenpitten. Dit havermoutbrood smaakt OokGoed! met wat gehakte noten, krenten, rozijnen en/of pruimen.