Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Emrik (w)eet ‘t: Acetylcholine

Wijs met je spijs | dinsdag 5 maart 2019

Neurotransmitters, dat zijn de boodschappers van ons brein, leerde Emrik ons. En die hebben brandstof nodig. Voor ieder van de vier belangrijkste neurotransmitters is er hét volmaakte recept. Daarvoor hebben we Annie ingeschakeld, huisbakker, chefkok én keukenprinses bij New Health Centre in Sneek die ons iedere week blij maakt met een spannende lekkernij. Eet je mee?

Welke brandstof heb jij nodig?

Heb je de test al gedaan? Nog niet? Geen probleem, dat kan nog steeds! Leuk om te weten is dat de vragenlijst momentafhankelijk is. Alle neurotransmitters staan in verbinding met elkaar, de juiste balans vind je niet meteen. Kijk wekelijks even hoe het met je gaat. Zo hou je een vinger aan de pols en kun je controleren of jouw brandstofinname zijn werk doet.

Heb je een structureel tekort van een bepaalde stof dan is het geen kwestie van gevarieerd eten, je moet eten wat je tekort komt. Zijn je neurotransmitters weer op peil? Dan kun je gevarieerd gaan eten.

Deze week op het menu: acetylcholine.

Hoe kom ik aan acetylcholine?

Acetylcholine geeft je power, het wordt gemaakt vanuit vetten. Heb je een tekort? Dan heb je enorm veel zin in de verkeerde vetten zoals die in chips of een kroket. Ze geven je het gevoel dat je een boost krijgt, maar dat is niet zo, pure fopvoeding. Goede vetten vind je in avocado, noten, kip en kalkoen, vis en olijfolie.

Deze heerlijke avocadotaart van Annie is echt een bom want hij voedt supergoed. Én brengt jouw acetylcholine weer op het juiste niveau.

Ingrediënten Avocadotaart

Voor de vulling:

4 rijpe avocado’s
150 gram honing (of rijststroop)
150 gram gesmolten kokosolie (extra vergine)
1/4 theelepel vanille-extract (of het merg uit een vanillestokje)
1 citroen
1 limoen

Voor de bodem:

100 gram ongebrande, ongezouten amandelen
50 gram paranoten
150 gram verse dadels
1 eetlepel gesmolten kokosolie
50 gram kokosrasp (bewaar een klein beetje ter garnering voor als de taart klaar is)

Aan de slag

  1. Vet een springvorm in of gebruik hiervoor bakpapier.
  2. We beginnen met de bodem. Mix de noten en dadels samen met de gesmolten kokosolie én de kokosrasp met een keukenmachine totdat het één geheel vormt.
  3. Doe het mengsel in de springvorm en druk dit aan totdat je een mooie bodem hebt. Je kunt hiervoor de bolle kant van een lepel gebruiken.
  4. Zet de bodem nu minimaal 20 minuten in de vriezer om hard te laten worden.
  5. Tijd voor de vulling. Snijd de avocado’s door de helft en haal de pit eruit. Doe de avocado’s in een keukenmachine en mixen maar.
  6. Voeg direct citroen- en limoensap toe zodat de avocado’s niet bruin worden.
  7. Voeg ook de honing, de gesmolten kokosolie en het vanille-extract toe en mix dit totdat je een gladgestreken mengsel krijgt.
  8. Haal de bodem uit de vriezer en verdeel de vulling over de bodem van je taart.
  9. Eerst een halfuurtje invriezen en zet de taart daarna nog zeker een uurtje in de koelkast.
  10. Verwijder voorzichtig de springvorm en bestrooi de taart met wat kokosrasp, het oog wil ook wat 😉

Variëren kun je leren: de bodem van deze avocadotaart smaakt OokGoed! met 150 gram gemengde noten in plaats van de amandelen en paranoten.