Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Emrik (w)eet ‘t: Dopamine

Wijs met je spijs | dinsdag 26 februari 2019

Neurotransmitters, dat zijn de boodschappers van ons brein, leerde Emrik ons. En die hebben brandstof nodig. Voor ieder van de vier belangrijkste neurotransmitters is er hét perfecte recept. Daarvoor hebben we Annie ingeschakeld, huisbakker, chefkok én keukenprinses bij New Health Centre in Sneek die ons iedere week verrast met een heerlijk baksel. Wij doken met Annie de keuken in!

Welke brandstof heb jij nodig?

Heb je de test nog niet gedaan? Geen probleem, dat kan nog steeds! Leuk om te weten is dat de vragenlijst momentafhankelijk is. Alle neurotransmitters staan in verbinding met elkaar, de juiste balans vind je niet in één keer. Check wekelijks even hoe het met je gaat. Zo hou je een vinger aan de pols en kun je controleren of jouw brandstofinname zijn werk doet.

Heb je een structureel tekort van een bepaalde stof dan is het geen kwestie van gevarieerd eten, je moet eten wat je tekort komt. Als de neurotransmitters op peil zijn, dan kun je gevarieerd gaan eten.

Deze week op het menu: dopamine.

Hoe kom ik aan dopamine?

We vroegen het Emrik. Als je een tekort hebt aan dopamine dan moet je een stofje tot je nemen dat begint bij zwavel. Zwavel wordt namelijk samen met jodium -in je schildklier- omgezet tot thyroxine. En thyroxine is de bouwstof voor dopamine. Je moet dus op zoek gaan naar stofjes die je schildklier AAN zetten. En dat stofje vind je onder andere in rijpe bananen, eieren, koolsoorten, broccoli, knoflook, prei, ui en tofu. O, en de belangrijkste: pure chocolade (>70%). Dit smakelijke bananenbrood van Annie zorgt ervoor dat jouw dopaminetekort weer wordt aangevuld.

Bakkers klaar? Bakken maar!

Ingrediënten bananenbrood

2 rijpe bananen
6 á 8 verse dadels (zonder pit)
150 gram amandelmeel
3 eieren
snufje zeezout
2 eetlepels kokosolie (extra vergine)
2 eetlepels honing (ahornsiroop mag ook)
Handje vol gemalen noten naar keus
75 gram pure chocolade (> 70%)
1 volle theelepel baksoda
1 theelepel citroensap (of appelazijn)

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Vet een cakevorm in of gebruik hiervoor bakpapier.
  3. Prak of blender de bananen met de dadels en de honing. Je kunt er ook voor kiezen om een keukenmachine of staafmixer te gebruiken, dat is OokGoed!
  4. Voeg de kokosolie toe en 1 voor 1 de eieren. Hierna nog even goed mixen.
  5. Het amandelmeel en het snufje zout voeg je ook toe en mix je weer even.
  6. Als laatste roer je de baksoda, het citroensap, de noten én de chocolade door het mengsel.
  7. Giet het mengsel in de cakevorm en bak in de voorverwarmde oven in ongeveer 45 minuten gaar.
  8. Laat de cake minstens 10 minuten afkoelen en smullen maar!

Variëren kun je leren: dit bananenbrood smaakt OokGoed! met gedroogde pruimen, rozijnen, cranberries, abrikozen en/of kokosrasp.