Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Neurotransmitters: zo weet je wat je voedt, niet wat je vult

Blij in je brein | Wijs met je spijs | dinsdag 19 februari 2019

Lekker in je vel zitten. Relaxed reageren op je omgeving. Dat willen we allemaal toch wel!? OokGoed! ging langs bij Emrik Suichies, hij vertelde ons alles over neurotransmitters: de communicatiestoffen van ons lichaam. Wij nemen je mee in de wereld van Emrik en zijn visie op de rol van neurotransmitters in ons lichaam.

Tanken is eerst denken

Heb je een benzinemotor of een diesel? Rijd je op gas of misschien al elektrisch? Bij een auto is het zo klaar als een klontje; een auto voedt je met de juiste brandstof. Doe je dat niet? Dan rijdt ‘ie niet. Ons lichaam is natuurlijk geen auto en werkt nét iets gecompliceerder. Vaak hebben wij mensen géén idee welke brandstof nou goed voor ons is. Als ons lichaam de verkeerde brandstof krijgt, functioneren we nog prima en gaat er niet een specifiek rood lampje branden op ons dashboard die ons vertelt wat er mis is. Je bent misschien een beetje moe, voelt je prikkelbaar, slaapt slecht, maar waar komt dat vandaan? Emrik vertelt hoe het zit.

Neurotransmitters: de boodschappers van je brein

Neurotransmitters reguleren je humeur, je verlangens, verslavingen, energie, libido en slaap. Het zijn communicatiestofjes en ze reageren enorm snel. Omgaan met stress, dingen onthouden, je concentratievermogen; dit wordt allemaal beïnvloed door neurotransmitters.

Door het nemen van de juiste brandstof én de juiste leefstijl te hanteren kun jij er voor zorgen dat jouw neurotransmitters optimaal functioneren en je klachten verminderen. Win-win!

Doe de test!

Nieuwsgierig naar hoe jouw neurotransmitters functioneren? Elleke, Foppe en Niké gingen je voor. Dit zijn wij, volgens de test dan hè 😉

Foppe is een pionier, op zoek naar vernieuwing en kan 10 dingen tegelijk doen als hij in zijn kracht staat. Zo niet? Dan is hij onhandig, heeft zelfmedelijden, z’n ideeën blijven weg en kan hij nog maar 1 ding tegelijk. Gevalletje acetylcholine dus.

acetylcholine

Niké kun je vertrouwen, die regelt het wel, ze is zorgzaam en sociaal. Gaat het even niet zo lekker? Dan wordt ze bang om dingen niet goed te doen, sneller te moeten werken. Ze wordt vergeetachtig en snakt naar zoetigheid. Een echte gaba!

gaba

Elleke is punctueel, ze houdt van structuur en is sensitief. O, en een échte sfeermaker. Maar heeft Elleke een tekort? Dan wordt ze nukkig en heeft ze een kort lontje. Typisch serotonine!

serotonine

Het vierde type – dopamine – die missen we bij OokGoed! Dopaminepersonen lopen voorop, zijn opgewekt en positief maar kunnen ook erg hoog van de toren blazen.

dopamine

Doe ook de test! Tip: niet te veel nadenken, gewoon snel kiezen!

En nu?

Iedereen heeft alle stofjes in zijn of haar lichaam, dat zie je terug in jouw neurotransmittersprofiel na het doen van de test. Vaak springt er eentje uit én heb je een tekort aan een bepaalde stof. Om deze tekorten aan te kunnen vullen delen wij de komende weken verschillende recepten met je. Zodat je jezelf kunt voeden, niet vullen.