Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Stap naar de trap

Fit in je vel | maandag 17 december 2018

Nederland is Europees Kampioen zitten. Tja, niet bepaald een medaille om trots op te zijn, want langdurig zitten brengt allemaal gezondheidsrisico’s met zich mee. Bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Daarom dagen wij jou uit om vaker de trap te nemen!

Bergbeklimming 2.0

“Het went nooit… die trap,” hoor ik een collega puffend zeggen als ze enigszins buiten adem het kantoor binnenloopt. “Eerst even bijkomen hoor!” lacht ze en ploft met een diepe zucht op haar bureaustoel. Waarschijnlijk herken je deze situatie wel. Ook al eet je push-ups voor je ontbijt, bestaat je lunch uit een ‘blokje om’ van 5 kilometer en sta je voor het avondeten nog in de sportschool: je bent toch buiten adem als je traploopt. Misschien confronterend, maar je bent écht niet de enige. Met traplopen gebruik je je lichaam namelijk heel anders. Bovendien neem je het op tegen de zwaartekracht. Binnen een mum van tijd schiet je hartslag omhoog en hap je naar zuurstof. Dat komt onder andere omdat trappen erg steil zijn. Veel steiler dan de meeste heuvels. De trap in je huis heeft bijvoorbeeld al een gemiddeld hellingspercentage van maar liefst 65%! Eigenlijk houd je elke keer een kleine bergbeklimming als je de trap neemt.

Voordelen traplopen

Wat je ook doet, die bloeddruk moet omhoog. Volgens de Volkskrant zijn die paar loopjes naar de koffieautomaat niet voldoende. Je ademhaling en polsslag moeten sneller om de kans op diabetes en hart- en vaatziekten te voorkomen. Traplopen is bij uitstek dé oefening hiervoor. En je versterkt ook nog eens je botten! Alles over Sport geeft aan dat dagelijks traplopen ook erg positief is voor je cholesterol en natuurlijk je calorieverbranding. Met traplopen verbrand je in korte tijd zelfs meer calorieën dan met hardlopen! Dat komt bijvoorbeeld omdat je meer spieren gebruikt dan bij het hardlopen en een soort opwaartse lunges maakt. Heb je de smaak echt te pakken? Sla dan een tree over. Een extra training voor je bovenbenen én je bilspieren.

Doe de OokGoed! 5-daagse beweegchallenge

Wil je écht fit de feestdagen door, doe dan mee aan onze beweegchallenge. Dag één gemist? Geen probleem, start vandaag met traplopen. Meld je hier aan voor de Facebookgroep. Zodat je vol energie en goede moed de feestdagen in gaat. Dat wil je!

beweegchallenge