Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Plank je slank

Fit in je vel | zondag 16 december 2018

Planken. Bij beginnende bootcampers is het na de burpee het meest gevreesde onderdeel van de training. De oefening ziet er onschuldig uit, maar zelfs de meest fitte mensen voelen hun spieren trillen als ze na een tijdje weer planken. Toch beginnen we deze challenge met een (werk)dag lang elk uur een minuut planken. Waarom? We zetten de voordelen voor je op een rijtje.

Planken zet je hele lijf aan het werk

Bij planken train je niet alleen je buikspieren (ook al voel je die wel als eerste) maar ook je bilspieren, je bovenbenen, armen en schouders. Er wordt ook gezegd dat je van planken sneller een plattere buik krijgt dan van crunches omdat je voor planken meer buikspieren gebruikt. #plankjeslank is dus geen loze leus.

Planken voorkomt blessures

Planken traint je rompstabiliteit, misschien beter bekend als core-stability. Met ‘core’ wordt het korset van spieren rondom je rug, buik en bekken bedoeld. Bij alles wat je doet gebruik je je core, dus is het goed om deze lekker stabiel te houden (of te maken natuurlijk). Een goed getrainde core vermindert het risico op blessures.

Je kunt het altijd én overal doen

Voor planken heb je helemaal niets nodig. Geen attributen of speciale schoenen. Je kunt het tussendoor doen, in je gewone kloffie. Reden genoeg om meteen met deze challenge te beginnen. Dus ook tijdens je werkdag.

Het is makkelijk

Planken is niet moeilijk, iedereen kan het doen. En mocht je het in het begin niet vol kunnen houden dan kun je de oefening iets makkelijker maken door op je knieën te beginnen. Let er wel op dat je het goed doet. Hoe? Dat schrijven we hieronder nog even voor je uit.

How to plank

Voorkom een holle of bolle rug. Je ruggengraat moet lang en recht zijn. Je ‘staat’ goed als je een rechte lijn vormt van je schouders tot je enkels. Dit krijg je voor elkaar door je buik goed aan te spannen en je navel iets in te trekken. Om zeker te zijn van een juiste houding kun je planken naast een spiegel of iemand je houding laten checken. En kijk niet naar voren, maar naar de grond. Zo voorkom je pijn aan je nek.

Variëren kun je leren

Ben je al vaak aan het planken of vind je de oefening nogal saai? Probeer eens een andere soort, variëren kun je tenslotte leren.  Doe een zijwaartse plank, een omgekeerde plank, de superman of gebruik een fitnessbal om jezelf een beetje extra uit te dagen. Enjoy! 😊

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#supermanplank #😂 #coachgirl

Een bericht gedeeld door fitness girl (@coach_fitness_girl) op

Doe de OokGoed! 5-daagse beweegchallenge

Doe jij al mee? Top! Zo niet, meld je dan nu aan voor de beweegchallenge en begin meteen. Zo ga je vol energie en goede moed de feestdagen in. Meld je hier aan voor de Facebookgroep. Succes!