Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Betere nachten? Goed avondritueel!

Blij in je brein | Fit in je vel | dinsdag 20 november 2018

Slaap. Wij mensen kunnen niet zonder. Niets is fijner dan een goede nacht, om vervolgens heerlijk uitgerust wakker te worden. Een avondritueel helpt je namelijk ontspannen, waardoor je sneller in slaap valt én beter slaapt. Het is dus tijd voor een vast avondritueel. Hoe eindig jij je dag?

Nederlanders slapen te weinig

Wij Nederlanders slapen gemiddeld 7 uur en 20 minuten. Dat lijkt misschien veel, maar uit onderzoek blijkt dat dit maar liefst een uur (!) minder is dan 40 jaar geleden. Maar wat zijn we met z’n allen in dat uur gaan doen? Sommige mensen zijn misschien echt nuttig bezig, maar laten we eerlijk zijn… Hebben we dat extra uurtje Netflix echt nodig? Of kan die ene aflevering ook wel tot morgen wachten? Zo ga je én een uurtje eerder naar bed én je hebt nog iets om naar uit te kijken. Want wie wat bewaart, die heeft wat. Win-win!

Zware tijden voor avondmensen

Dat uurtje eerder naar bed is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral voor de avondmensen onder ons. Of je nu een nachtuil of juist een vroege vogel bent; het zit ‘m allemaal in je DNA. Dus ben je ’s ochtends niet op je best? Dan heb je vanaf nu een goed excuus. Toch verwacht je baas je ’s ochtends wel fris en fruitig op kantoor. Hoe krijg je dat nu voor elkaar? Tijd om eens kritisch naar je avond routine te kijken. De manier waarop jij je dag eindigt heeft namelijk veel invloed op je nachtrust.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The Minds Journal (@themindsjournal) op

Goed avondritueel? Betere nachten!

Met een goed avondritueel word je heus niet meteen een ochtendmens.  Het kan je wél helpen om eerder naar bed te gaan en zorgt voor een betere nachtrust. Hallo uitgeruste ochtenden! De mens is namelijk een gewoontedier: hoe meer routine we aanhouden voor het slapen gaan, hoe eerder ons lichaam voorbereid is op het slapen. Houd jij bijna elke avond een Netflix-marathon, waarbij een zak chips en een lekker wijntje niet ontbreken? Dan is er nog wel wat ruimte voor verbetering.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Shannon (@booksteaandacandle) op

Halveer die Netflix-marathon

Een goed avondritueel is dus het halve werk. Kijk hierbij wat voor jou werkt. Over het algemeen geldt: hoe minder prikkels, hoe beter. Zet dus vanaf een bepaald tijdstip je tv uit en leg je telefoon aan de kant. Het felle licht van de schermen vermindert namelijk de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. En daar wil je juist zoveel mogelijk van. Wat je dan moet doen om de avond door te komen? Lees eens een goed boek. Of neem een warme douche. Dan ben jij ’s ochtends weer helemaal klaar voor de dag.

Tips voor een goede nachtrust

Kun jij nog wel wat inspiratie gebruiken voor jouw avondritueel? Wij helpen je graag op weg met deze handige tips:

  • Drink voor het slapen gaan iets warms, zoals een lekker kopje thee. En koffie? Dat is een echte no-go. De cafeïne houdt je juist alert en wakker, niet handig dus voor het slapen gaan.
  • Dim de lichten of steek gezellig wat kaarsjes aan. Hoe minder licht voor het slapen gaan, hoe beter. En het is ook nog eens super gezellig!
  • Maak een avondwandeling in de frisse lucht. ’s Avonds een wandelingetje maken helpt je te ontspannen en je hoofd leeg te maken.
  • Alcohol als slaapmutsje? Niet doen! Na een paar wijntjes val je misschien sneller in slaap, maar word je ook vaker wakker. Je lichaam moet namelijk hard werken om de alcohol weer te verwerken. Daarnaast zorgt alcohol voor akelige dromen, wat je nachtrust niet ten goede komt.
  • Zin in een late night snack? Ga dan niet voor chips of chocola, maar neem bijvoorbeeld een banaan of een bakje yoghurt. Hierin zit de stof triptofaan, die je een slaperig gevoel geeft. Of ga voor een lichte snack met koolhydraten, zoals een volkorencracker. Hiermee stijgt de hoeveelheid serotonine in je lichaam, wat je rustiger maakt.
  • Bekijk nog even de video voor een goede nachtrust uit onze #In7dagenzen challenge. Welterusten!

Heb jij ook een avondritueel? Laat het ons weten op Instagram, Facebook met #ookgoed en #blijinjebrein.