Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

App van de week: Meditation Moments

Blij in je brein | donderdag 15 november 2018

Mediteren kun je leren. Maar is mediteren voor iedereen weggelegd? Ik was eerst heel sceptisch over dat -in mijn ogen- zweverige gedoe, maar ook nieuwsgierig: stel nou dat het me wat gaat brengen… Heb je interesse in mediteren? Dan is deze app misschien ook wel iets voor jou!

Wat is het?

Meditation Moments is de eerste Nederlands gesproken meditatie-app. De meditaties zijn ingesproken door Michael Pilarczyk. Met zijn rustgevende stem en aanwijzingen word je al snel in standje ‘relax’ gezet.

Wat doet het?

Meditation Moments biedt meditaties voor elk moment van de dag. Het advies is wel om de app niet aan te zetten op momenten dat je alert moet zijn (bijvoorbeeld tijdens het autorijden). In de app zitten meer dan 80 (!) geleide meditaties en visualisaties, variërend van 3 tot 45 minuten. Zit je er klaar voor? Start een meditatie, volg de stem van Michael of luister naar de meditatiemuziek in de app.

Werkt het?

Afgelopen zomer kreeg ik het advies om meer vanuit mijn hart te gaan leven in plaats van keuzes te maken met mijn hoofd. Mijn vermogen om te relativeren was zo verschrikkelijk goed ontwikkeld dat ik slecht in staat was om vanuit mijn hart een reactie te geven. Ik was gestrest, haalde van alles in mijn hoofd en had zeker geen focus. Als tip kreeg ik om met een nieuw ochtendritueel te starten. Elke ochtend 15 minuten ademhalen naar mijn buik, ook wel genoemd mediteren. Ik ben dapper aan de slag gegaan, 15 minuten, makkie. Dat viel mij ontzettend tegen. Ik hield het in het begin maar 3 minuten vol en had heel veel moeite met de discussies die gedurende de meditatie in mijn hoofd plaatsvonden. Je hoofd leeg maken en in het “nu” leven is in het begin erg lastig.

Meditation Moments deed begin augustus een oproep dat ze testers zochten voor een nieuwe meditatie app. Ik heb me hier meteen voor ingeschreven. In de tussentijd heb ik mijn ochtendritueel doorgezet en op het moment dat ik mocht testen (oktober) had ik door hoe het voelt als je hoofd stil is. Na het downloaden van de app begon voor mij het meditatie-avontuur pas echt.

De app bevat een overzichtelijke pagina waar je tal van meditaties kan volgen voor elk moment van de dag (hallo keuzestress😊). Het maakt niet uit of je zit of ligt, als je maar een moment voor jezelf pakt en op de juiste manier met je ademhaling bezig bent. De begeleiding is prettig en ik vind de stem van Michael ook erg rustgevend.

Voordelen van mediteren? Je slaapt beter, je kunt je beter focussen, hebt minder angst en minder stress.

To download or not to download

Ik vind het zeker een aanrader voor zowel beginners als gevorderden. Iedereen kan de gratis app downloaden dan heb je de beschikking over een aantal meditaties. Met de betaalde versie heb je beschikking over nog veel meer geleide meditaties en 10 uren aan muziek. Downloaden dus; neem tijd voor jezelf!