Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Judith weet ‘t: wat is het nut van cheatdays?

Wijs met je spijs | donderdag 8 november 2018

Diëtist Judith staat voor ons paraat met goede raad én verrast ons met etenswaardigheden. Lap jij ook maar al te graag je zelf opgestelde dieetregels aan je laars? Goed nieuws! Deze week vertelt Judith dat cheatdays écht wel nuttig kunnen zijn.

Hou het realistisch

Waarom volg jij een dieet? Is het een aanpassing in je voedingspatroon omdat je vegetarisch bent of wilt zijn? Of heb je een allergie? De reden voor het volgen van je dieet is bepalend voor je motivatie. Wanneer je vanwege dierenleed geen vlees eet, zal je niet zo snel een cheatday inlassen met vlees op het menu. Volg jij een dieet om af te vallen? Dan mis je vaak de overtuiging en is de kans op een cheatday veel groter.
Niet alleen de reden van je dieet is een belangrijke factor voor je motivatie, ook het realisme. Hoe onrealistischer jouw (di)eetregels zijn, hoe groter de kans op falen. En dat is balen. Wees niet te streng voor jezelf. Nóóit meer snoepen? Dat gaat écht niet lukken!

Blij van cheaten

Is cheaten erg? Nee, zeker niet! Sterker nog; cheaten is nuttig. Je dieet is namelijk een stuk makkelijker vol te houden wanneer je cheatdays inlast. Bovendien zet je je lichaam tijdens zo’n cheatday eens niet in de hongerstand maar geef je het juist de kans om te doen waar het voor gemaakt is; calorieën verbranden.
En: van cheaten word je blij. Eten maakt immers gelukkig, afvallen niet. De gedachtes die je vervolgens hebt over je cheatday, díe kunnen je ongelukkig maken. ‘Had ik het maar nooit gedaan, nu ben ik weer terug bij af’. Kijk eens realistisch naar die gedachtes, zijn ze waar? Vaak niet!

Komt ons dieet in gevaar met een cheatday?

Die ene cheatday zal niet zoveel doen. ’s Middags een taartje bij de koffie, ’s avonds een groots diner inclusief vijf glazen bier, prima. Maar ga daarna niet op de weegschaal staan en bedenken dat het allemaal geen zin heeft, dat ‘diëten’. Belangrijk is dat je geniet van je cheatday en vervolgens je ‘normale’ patroon weer oppakt. Dus: creëer een kader voor jezelf, laat jezelf één dag lekker gaan en pak daarna de boel weer op. Zoek die balans; twee keer per week een zak chips leeg eten is wat te veel van het goede, maar één keer per maand helemaal los gaan; daar word je blij van.

Heb jij wel eens een cheatday? Laat het weten op Instagram, Facebook met #ookgoed en #wijsmetjespijs.