Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Balans in je leven

Blij in je brein | dinsdag 2 oktober 2018

Als ik mensen vraag wat zij het meest nodig hebben in hun leven is het antwoord vaak meer rust en balans. Niet zo’n gek antwoord, gezien de drukke maatschappij waarin we leven. Ik denk dan ook dat balans een hele hoop van onze problemen kan oplossen. Aan mij de taak je hiermee verder te helpen. Mijn missie is natuurlijk niet voor niks: meer rust en balans aanbrengen in jouw leven.

Maak een keuze

Stel jezelf eens de vraag: wat betekent balans voor mij? Voor mij houdt het in dat er een goede balans is tussen inspannende en ontspannende activiteiten. Maar ook: dat ik zelf bewust kan kiezen waar ik mijn tijd aan besteed. Zo houd ik voldoende tijd over voor de dingen die ik leuk vind én die mij ontspanning geven. En last but not least, dat ik voor mijn eigen leven kies, in plaats van geleefd te worden.

Trap op de rem

Helaas worden we toch nog teveel geleefd en liggen we ’s avonds uitgeput op de bank. Zonde! Te moe om nog te sporten of een andere hobby te ondernemen. We rennen, vliegen en hollen, maar vergeten helemaal om onszelf te denken. Dát kan anders. Trap nu op de rem, een ander gaat dit namelijk niet voor jou doen.

De onderstaande tips helpen jou op zoek te gaan naar meer balans in je leven:

  • Verdeel je energie over werk en privé. Zoals Jelle Hermus van soChicken altijd zo mooi verwoord: er is geen “werkleven” of “privéleven”. Er is gewoon je leven. Zie het als één geheel waarover je de energie en tijd verdeeld. Houd ruimte over om te genieten en op te laden.
  • Je kunt jouw tijd maar één keer besteden. Nee zeggen is daarom helemaal oké en iets wat we allemaal wel wat vaker mogen doen.
  • Neem wat vaker een moment van rust voor jezelf. Zonder tijd voor jezelf, zal je nooit balans vinden in je leven.
  • Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Vraag hulp aan je partner of schakel andere hulptroepen in. Wanneer je hier de juiste balans in vindt, hou je meer tijd over voor jezelf.
  • Doe aan yoga, meditatie of mindfulness. Op deze manier werk je aan een gezond lichaam én een gezond brein.
  • Eet en leef gezond. Denk hierbij aan de juiste voeding, voldoende beweging en voldoende nachtrust.
  • Geef je brein meer rust en ga eens wat vaker offline. Zeker vlak voor het slapen gaan en ’s ochtends wanneer je net wakker wordt.
  • Neem het leven niet te serieus en heb plezier. Accepteer dat het allemaal soms best heel veel is en soms ook misgaat. Blijf lachen en adem rustig door. Alles is tijdelijk.

Ik ben er van overtuigd dat meer rust en balans de sleutel is tot een gelukkiger leven. Wat ga jij doen om meer rust en balans in je leven aan te brengen? En welke van deze tips kan wel wat extra aandacht gebruiken?

In 7 dagen zen

Ik nodig je uit om mee te doen met de ‘in 7 dagen zen’ challenge. Zeven dagen lang, elke dag een handige how-to yoga video, van Daan voor jou. #slowdaan.

Hoe vind jij balans in je leven? Laat het weten op InstagramFacebook met #ookgoed en #blijinjebrein!