Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

De kracht van stilte

Blij in je brein | donderdag 27 september 2018

Stilte is essentieel.
We hebben stilte nodig,
net zoals we lucht nodig hebben
en een plant licht nodig heeft.
Met een geest propvol woorden
en gedachten,
is er geen ruimte voor onszelf.
                        Thich Nhat Hanh

Stilte

Hoe vaak komt dat nog voor? Is het überhaupt weleens stil in jouw hoofd? Je kunt onze maatschappij tegenwoordig behoorlijk lawaaierig noemen. Auto’s, kinderen, pratende mensen, televisie, radio, telefoon, andere elektrische apparaten: het hoort er allemaal bij. Wanneer is de laatste keer dat jij helemaal niets hoorde? Geen geluid. Niet in je hoofd en niet om je heen. Waarschijnlijk komt dit niet vaak voor, terwijl we die stilte juist zo hard nodig hebben.

We zijn zoveel aan het doen, dat het steeds moeilijker wordt om gewoon te ‘zijn’. Wanneer heb jij voor de laatste keer naar je in- en uitademing geluisterd? Of heel bewust geluisterd naar de geluiden van de natuur? De regen die tegen het raam tikt. De vogels in de tuin. De golven van de zee. Het ruisen van de wind door de bomen. Dit zijn momenten van alleen maar ‘zijn’. Even uit die ruis en chaos van het denken, de stilte tegemoet.

Goed voor lichaam en geest

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat stilte stress en spanning verlicht in zowel lichaam als brein. Tevens herstelt het ons brein van uitputting (onder andere door al dat lawaai). Stilte stimuleert creatief denken, leidt tot betere prestaties en maakt nieuwe hersencellen aan. Allemaal heel belangrijk voor je gezondheid dus en steeds meer mensen hebben ook behoefte aan die rust en stilte. Dit zie je onder andere terug in de overvolle yogastudio’s, mindfulness groepen en yogareizen. Helaas komt stilte niet vanzelf. Je zult zelf actie moeten ondernemen.

Mediteren kun je leren

Ben jij ook op zoek naar die oase van rust in een wereld vol lawaai? Probeer eens een van de onderstaande dingen uit:

  • Mediteer een paar minuten per dag door in stilte je adem te volgen.
  • Doe iets met je handen. Iets waar je helemaal in opgaat, zodat je al het andere voor even vergeet.
  • Maak een wandeling en neem de natuur volledig in je op.
  • Neem 10 minuten (of langer) volledig voor jezelf en doe niets.
  • Ga bewegen en ervaar de stilte in je hoofd door je alleen maar te focussen op de beweging. Denk bijvoorbeeld aan een yogales.

Ik nodig je uit om mee te doen met de ‘in 7 dagen zen’ challenge. Zeven dagen lang, elke dag een handige how-to yoga video, van Daan voor jou. #slowdaan.

Hoe zoek jij de stilte op? Laat het weten op InstagramFacebook met #ookgoed en #blijinjebrein!