Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

De invloed van daglicht

Blij in je brein | Fit in je vel | dinsdag 18 september 2018

Daglicht. Zonnestralen. Die grote brandende bol aan de hemel doet opvallend veel met je lijf en humeur. Nu de dagen weer korter worden, de discussie over zomer- en wintertijd oplaait en de wekker je ’s ochtends steeds meer gaat irriteren (want koud en donker!), doken wij in de effecten van daglicht én snoozen!  Gevolg? De You snooze, you lose challenge. Ga jij de uitdaging aan? Voor nu, dompel je onder in de stralende effecten van licht.

Daglicht, wat doet het met je?

Plusonline schrijft over het belang van daglicht tegen depressie en slapeloosheid. Daglicht heeft invloed op hoe moe of fris je je voelt, je concentratie, je gevoeligheid voor stress en zelfs je eetlust. Allemaal processen die draaien in een ritme van 24 uur, aangestuurd door je biologische klok. Dit is als een uurwerkje in het brein met daglicht als de motor.

Zonnestralen op je bol

Schijnt de zon? Ga dan vooral lekker naar buiten. In het zonnetje op de bank is super comfy, maar heeft verder weinig effect omdat ramen de stralen tegenhouden. Naar buiten gaan, ook als het bewolkt is, heeft behoorlijk wat voordelen. De zon maakt je blij, omdat je lijf het gelukshormoon serotonine aanmaakt, zegt NOS op 3.  Je krijgt energie om dingen te doen én je lijf maakt vitamine D aan. Resultaat: sterkere botten en immuunsysteem. Zo ben je beter beschermt tegen virussen en bacteriën. Bye bye snotneus! Voldoende daglicht gehad? Dan kan je ’s avonds extra goed slapen. What’s not to like?

Daglicht in je huis en op kantoor

Daglicht in huis en op je werkplek speelt volgens het Arboportaal een grote rol in je bioritme en humeur. Mensen die nachtdiensten draaien lopen daardoor meer kans op ontwikkeling van slaapstoornissen en gezondheidsklachten. Uiteindelijk kan onvoldoende licht en het gevoel van opgesloten zitten zelfs bijdragen aan de ontwikkeling van een depressie. Dat wil natuurlijk niemand! Zo dachten ook de ontwikkelaars van het wolkenplafond. Briljant idee toch?

Licht en opstaan

Als het ’s ochtends licht wordt, krijgen je hersenen een seintje om in actie te komen. Je lichaam maakt het ‘stresshormoon’ cortisol aan. Die zorgt ervoor dat je alert en actief wordt, volgens Plusonline. In het najaar is er ’s ochtends vroeg geen daglicht om dit proces op te starten, daarom is het dan ook een stuk zwaarder om op te staan. Een slimme en wetenschappelijk bewezen oplossing is een wake up light, die je rustig wekt met licht en vogelgeluidjes. Werkt echt top! Slaapinfo deed onderzoek naar de 5 beste Wake-up Lights.

Slim met licht: 3 tips

Zie je alle voordelen voor je lijf en humeur wel zitten? Ga aan de slag met de volgende tips:

  1. Sta op en trek direct je gordijnen open. Zo, jij staat aan!
  2. Ga elke dag minimaal 15 minuten naar buiten. Wandelend je lunch op eten bijvoorbeeld.
  3. Help je biologische klok door ’s avonds blauw licht van je smartphone te beperken. Check je smartphone instellingen op de optie ‘filter blauw licht’ of ga voor een app zoals Blauwlichtfilter.

Ben jij ook een snoozaholic? Doe mee aan de ‘You snooze, you lose‘ challenge! #ookgoed #fitinjevel #blijinjebrein