Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Snoozen: dit doet het met je

Blij in je brein | Fit in je vel | dinsdag 11 september 2018

You snooze you lose… je kent de uitspraak wel. Vorige week dropten wij deze stelling op onze Facebookpagina om ‘es te polsen wat ‘jullie’ hiervan vonden. Conclusie: snoozen kent lovers en haters én nou ja, het maakte nogal wat los zullen we maar zeggen. Maar wat doet snoozen nou eigenlijk met je?

Kostbare hemelse minuten

Volgens Quest moeten we de hele dag boeten voor die hemelse extra minuten in bed. Dat zit namelijk zo: 90 minuten voor je uit jezelf wakker wordt, is je lichaam zich al aan het voorbereiden op de dag die komen gaat. Je lichaam bevindt zich in een lichte slaap. Als je wekker in deze periode gaat en je gaat snoozen, dán begint je lichaam opnieuw aan een slaapcyclus en komt in een diepe slaap terecht. Dus in plaats van dat je lichaam wakker wordt, stuur je het eigenlijk de verkeerde kant op. Hierdoor voel je je na het tweede alarm vaak vermoeider dan de eerste keer dat je wekker ging. Zonde!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

MONDAY. #monday #sleep #letmesleep #audreyhepburn

Een bericht gedeeld door Antonella Recchia (@anto_mii) op

Verwarde hormonen

Kan dat nou niet anders? Uhm nee. De snoozeknop brengt een natuurlijk proces in de war volgens A.Vogel. Tijdens de lichte slaap, voor het ontwaken, wordt namelijk het hormoon dopamine aangemaakt. Dit hormoon onderdrukt een slaperig gevoel en maakt het lichaam klaar om te ontwaken. Wanneer je op de snoozeknop drukt en dus opnieuw gaat slapen wordt er ook serotonine aangemaakt. Kennelijk matchen deze hormonen niet goed; als ze tegelijk vrijkomen in je lichaam levert je dit een gedesoriënteerd gevoel op en gaat het ten koste van je functioneringsvermogen. En dat merk je de hele dag door.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Alarms are set! Farewell summer 2018. #alarmclock #backupalarms #hopingforanearlymorningworkout #firsrdayofschool

Een bericht gedeeld door Melanie Barsness (@princessmel34) op

De effecten van snoozen

Er is heel wat onderzoek gedaan naar snoozen. Alle feitjes op een rijtje:

  • Door te snoozen ben je tot 30% minder productief.
  • Je geheugen werkt minder goed wanneer je gaat snoozen.
  • Door snoozen ben je vóór het einde van de dag al door je wilskracht heen.

You snooze, you lose: ga jij de uitdaging aan?

Voor een productieve dag is snoozen dus niet de beste start. Wij gaan proberen er vanaf te komen. Doe je mee? Check onze You Snooze You Lose Challenge op Facebook. We slepen elkaar erdoor heen 😉

 Ben jij een snoozer en herken jij je in dit artikel? Of heb jij dé tip om ’s ochtends je bed uit te springen? Laat het ons weten op InstagramFacebook met #ookgoed!