Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Ochtendrituelen: elke dag een goede start

Blij in je brein | woensdag 15 augustus 2018

Hoe begin jij je dag? Spring je vol energie uit je bed of druk je liever 10x op de snoozeknop? Sommige mensen zijn wakker bij het eerste daglicht. Anderen staan standaard 5 minuten te laat op. Laat je inspireren en kom tot je eigen perfecte ochtendritueel! 

Ochtendmens of avonddier?

De maatschappij is ingericht op ochtendmensen, schrijft Psychologie Magazine. De werkdag begint vroeg en om 18:oo uur moet het eten op tafel staan. Kom je ’s avonds nét goed op gang, moet je eigenlijk alweer naar bed. Want morgen weer ‘lekker vroeg uit de veren!’, een kreet die een avondmens rillingen bezorgt. Of jij in de ochtend of juist in de avond op je best bent is in je DNA opgeslagen, schrijft het AD. In de oertijd moest er altijd iemand de grot bewaken. In die tijd deden ze dus ook al aan ploegendiensten, helemaal zo gek nog niet!

Maar goed, opstaan moeten we uiteindelijk allemaal. En iedereen op zijn eigen manier.

Het uitgebreide ritueel van een yogadocent

“Mijn lichaam is wakker, maar mijn ogen houd ik dicht. Eerst 10x diep inademen, langzaam uitblazen en voelen waar er spanning zit in mijn lijf. Hier probeer ik bewust naar toe te ademen, zodat de spanning verdwijnt.” De yogi rolt vervolgens zijn matje uit voor de zonnegroet, wandelt een rondje met zijn labrador en onder de douche bepaalt hij zijn focus voor de dag. “Wat zou deze dag een succes maken? Wil ik mijn nieuwe les af krijgen, iemand even bellen om een luisterend oor te bieden of beter naar mijn eigen lichaam luisteren?” 

De gehaaste start van een #workingmom

“Mam, ik ben mijn schoen kwijt!”, “Mam, ik heb mijn bak cornflakes laten vallen. Op mijn nieuwe broek…”. De working mom kan haar kinderen ’s ochtends soms wel achter het behang plakken. Als haar werktelefoon dan ook nog eens begint te rinkelen om 8 uur, zit haar stresslevel al direct tot aan het plafond. “Het helpt mij de avond van tevoren zoveel mogelijk voor te bereiden. Kleding klaarleggen, ontbijt en lunchtrommels voorbereiden, laptop en werkaantekeningen in mijn tas en mijn autosleutels op het haakje bij de deur. Een vaste routine scheelt tijd en zoeken naar spullen. Zodat ik beter om kan gaan met onverwachtse dingen in de ochtend. Zoals een zoon die op de schoolfoto moet en zijn ontbijt over zich heen gooit.” 

#breakfastchaos when #iliketomoveit is playing 😂😂#palomasbirthday

Een bericht gedeeld door donnaoluban (@donnaoluban) op

De frisse start van een #fitchick

De fitchick begint haar dag graag gezond: “Ik sta elke dag om 7 uur op met hulp van mijn ochtendlichtwekker. Perfect ding trouwens! Vooral in de winter is het een succes. Mijn hardloopschoenen gaan aan en ik stap de deur uit, nog voordat mijn hoofd helder genoeg is om te beseffen wat ik aan het doen ben. Het lopen maakt mijn hoofd leeg en mijn lichaam wakker. Ik zou niet meer zonder kunnen. Na 15 minuten sta ik weer thuis onder de douche. In de keuken begint mijn dag pas echt. Wat een feest om een ontbijt samen te stellen. Meestal bestaat dit uit fruit, noten en zuivel. Een gezonde start van de dag geeft mij enorm veel energie”.  

5 tips voor een goede start

  1. Leg je telefoon aan de kant: zo werd je niet meteen overspoeld door prikkels.
  2. Schrijf alles op wat in je hoofd rondspookt als je net wakker wordt: dit geeft overzicht en rust.
  3. Drink een groot glas water: hydrateren kun je leren.
  4. Sluit je douche koud af: dit stimuleert je bloedsomloop én geeft je een energieboost.
  5. Let op je ademhaling: houd deze rustig en adem vanuit je buik. 

Heb jij al een goed ochtendritueel? Of ben je geïnspireerd geraakt om dingen voortaan anders aan te doen? Laat het ons weten op InstagramFacebook met #ookgoed of zet het hieronder in de reacties!