Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Judith weet ’t:  waarom willen we razendsnel resultaat zien?

Wijs met je spijs | donderdag 31 mei 2018

Diëtist Judith staat iedere donderdag voor ons paraat met goede raad én verrast ons met etenswaardigheden. Deze week vertelt Judith waarom we zo resultaatgericht zijn. Nu. Meteen.

Hebzuchtige lui

Van nature zijn wij als mens hele hebzuchtige wezens. Wij vinden het heel lastig om tevreden te zijn met de huidige situatie. Ein-de-lijk staat je droomwagen, waar je zo lang voor hebt gespaard,  voor de deur. Superblij mee! Totdat de buurman zijn nieuwste aanwinst, in een nét iets luxere uitvoering voor de deur parkeert. Weg blijdschap, hallo hebzucht.

Vol verwachting klopt mijn hart

Hebzucht is dus gekoppeld aan je (niet-zo) tevredenheidsgevoel. Die hebzucht zorgt ervoor dat je altijd het gevoel hebt tekort te komen. Voor je het weet beland je in een vicieuze cirkel. Dat ziet er zo uit:

emotie-etendebaas

Oh, zo!

Direct resultaat levert direct tevredenheid op. Maar, er is een heule grote maar, tevreden ben je maar even. Lekker dan. Toch is er een oplossing: stel je verwachtingen bij. Relativeer de boel een beetje. Heb je daadwerkelijk anderen nodig om te beseffen dat het wel (of niet) goed met je gaat? Moet je per se een mooiere auto hebben dan je buurman? Mag je – mits je Fajah heet – echt maar 1250 kcal? Gebruik gewoon je gezonde verstand zodat je tijdens het bereiken van je doelen vaker blij bent met wat je al hebt, OokGoed!

Judith weet ’t. 
Judith is diëtist, en niet zomaar eentje. Zij gaat in haar praktijk Spijswijzer voor de winnende combinatie van voeding en het cognitieve gedrag. Serious business. Ze vindt dat er echt iets moet veranderen in haar vakgebied en daar maakt ze zich hard voor. O, en Judith heeft naar eigen zeggen áltijd een goede werkdag. Dat smaakt naar meer. De komende weken staat zij daarom voor ons paraat met goede raad. Maak alvast ruimte aan de muur, want verrassende visies voor op een tegel vliegen je om de oren.