Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Krista gaat koud douchen. Is dat wel zo’n goed idee?

Fit in je vel | vrijdag 25 mei 2018

Vervelende vlekken verwijderen, de tuin helemaal onkruidvrij maken en de wereld aan handige kooktips. Op wie kun je vertrouwen voor gevraagd en ongevraagd advies? Natuurlijk, oma. Zo ook voor je gezondheid. Koud douchen blijkt hét wondermiddel te zijn voor een sterk immuunsysteem. Daarom dompel ik mezelf iedere dag onder een ijskoude douchestraal.

OokGoed! is fan van koud douchen

Een koude douche is voor van alles en nog wat fantastisch, zo zegt Google. Je doorbloeding wordt beter, omdat je bloedvaten vernauwen en je bloeddruk omhoog gaat. Het blijkt ook goed te zijn voor de vetverbranding. Sportrusten geeft aan dat een koude douche vóórdat je gaat trainen je vetverbranding activeert. Klinkt goed! Daarnaast helpt koud douchen ook tegen stress en depressie en het is een instant wake up call. Handig, alleen ik douche altijd ’s avonds. OokGoed!-collega Jessica pept mij op. Sinds een tijdje doucht ze namelijk altijd koud na. “Het is echt heerlijk!”, vertelt ze enthousiast. “Gewoon een beetje koud beginnen en dan opbouwen. Natuurlijk, het is even wennen, maar het is een heerlijke kickstarter en ik voel mij écht veel fitter!”

Waar ben ik aan begonnen?

Als chronische koukleum kijk ik toch een beetje op naar deze oeroude fitte remedie. Ik ben het type mens dat zelfs middenin een snikhete, broeiende zomernacht onder een dikke winterdeken opgerold ligt en het dan nog niet warm heeft. Ik heb niet een kast vol schoenen, maar ben de eigenaar van een gigantische wintersjaalcollectie die ik het hele jaar gerust draag. En douchen? Dat doe ik het liefst op standje kokend heet. Dus een ‘beetje koud’ beginnen is voor mij net ergens in het bevroren landschap van Lapland in een ijskoud wak springen. Met een lach. Je begrijpt dat ik wel even aarzelde voordat ik gisteravond de kraan op koud draaide.

Bibberend op de bank

Klaarwakker en ijskoud wikkel ik mezelf in een deken op de bank met een dampende kop thee. Eerlijk? Ik vond het alles behalve lekker. Binnen een seconde was dat lome, warme gevoel weg en stond ik helemaal stijf en koud welgeteld 5 hele seconden onder de koude douche. Ik merk nog helemaal niets van het frisse fitte gevoel waar Jessica het over had, behalve dat het een gigantische oppepper is. “Je moet ook even doorbijten,” vertelt ze de volgende dag. “Blijf het proberen en blijf doorzetten. Voordat je het weet is het een vast ritme!” Ook in Judith weet ’t blijkt dat volhouden belangrijk is, maar dat je ook lief moet blijven voor jezelf. Gewoon doorgaan. Ga ik dit wel volhouden?

Denk jij dat Krista het gaat volhouden om elke dag koud te douchen? Laat het ons weten op Instagram, Facebook met #ookgoed of zet het hieronder in de reacties!