Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Thee is de nieuwe koffie. Bakkie pleur lekker op.

Wijs met je spijs | vrijdag 13 april 2018

Koffie. We love it. Toch zijn er ook veel enthousiastelingen voor een warme kop matchathee of verse gemberthee. Want, koffie is lang niet zo goed voor je. Stress, hartkloppingen, slapeloosheid en uitdroging, om maar wat te noemen. Is ons geliefde zwarte drankje dan echt zo slecht?

Fabel: koffie werkt vocht afdrijvend 

First things first. Koffie droogt je lichaam helemaal niet uit. Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en Hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit vertelt aan de Volkskrant dat koffie je blaas alleen een beetje prikkelt waardoor je eerder moet plassen. Dat glas water dat je naast je espresso krijgt in je favoriete koffiebar is dus eigenlijk niet nodig. Je bakkie pleur zorgt alleen al voor een betere vochtbalans. Al doet dat glas water naast de espresso dat natuurlijk ook. Vanzelfsprekend is het handig om koffie af te wisselen met andere dranken, zoals thee en water om je dagelijkse hoeveelheid vocht binnen te krijgen. Just saying.

Ketika secangkir aja gak cukup … 😌 . .. Selamat pagi,selamat hari Jumat ☕ . .. #masfotokopi

Een bericht gedeeld door Neny Trie Rizki (@_coffeeandthingsdiary) op

Feit: kopje wonderelixer

Pure, zwarte koffie of espresso heeft allerlei voordelen. Naast een oppepper laat Marianne Geleijnse weten aan de Volkskrant dat koffiedrinkers ook minder kans hebben op dementie, alzheimer, Parkinson, diabetes type 2, levercirrose en galstenen. Ze geeft aan dat er eigenlijk maar twee redenen zijn om minder koffie te drinken: als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Puurfiguur voegt daar ook mensen met een prikkelbare darmsyndroom aan toe. Ook voor kinderen jonger dan 13 jaar is koffiedrinken geen optie, omdat de cafeïne hun zenuwstelselontwikkeling kan verstoren. Alleen ongefilterde koffie kun je beter laten staan. Sowieso niet erg smaakvol om een zwart prutje onderin je koffie te vinden. Hierin zit namelijk cafestol, een goedje waardoor je cholesterolniveau sky high gaat.

m o n d a y ~ m o o d 😌 . .. Selamat pagi! ☺ . .. #mytablesituation #masfotokopi

Een bericht gedeeld door Neny Trie Rizki (@_coffeeandthingsdiary) op

Fabel: cafeïne is de ultieme boosdoener

Koffie kan je beste maatje zijn tijdens een drukke dag. Maar, drink je het teveel dan kun je last krijgen van allerlei nare bijwerkingen. Cafeïne stimuleert namelijk de aanmaak van cortisol en onderdrukt het hormoon melatonine. Daardoor voel je je zenuwachtig, opgejaagd en kun je maar niet in slaap vallen. Alsof dat niet vervelend genoeg is, zorgt te veel cafeïne ook voor een hoge bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid, trillende handen en angstgevoelens. Op veel websites, waaronder die van de consumentenbond is te lezen dat er een kleine hoeveelheid acrylamide in koffie zit. ‘Acry-wat?’ denk je nu misschien. Dachten wij in ieder geval wel. Nou, dit stofje is dus kankerverwekkend en ontstaat door verhitting van koffie, aardappelen, peulvruchten en granen. In oploskoffie zit 100% meer acrylamide dan in vers gebrande koffie en in donkere bonen zit minder dan in de lichtere varianten. Hoe dan ook: minder is beter.

Feit: cafeïnevrije koffie is niet schadelijk

Wil jij liever geen cafeïnekick, maar houd je wel van de warme aromatische koffiesmaak? Dan heb je altijd cafeïnevrije koffie nog. Al ging vrij lang het verhaal rond dat όόk cafeïnevrije koffie schadelijk was. Dat komt door het oplosmiddel dat wordt gebruikt om cafeïne uit de koffie te halen. Dit natuurlijke oplosmiddel zou zeer schadelijk zijn, omdat het zich aan de koffiebonen ‘vastplakt’. Gelukkig is bewezen dat cafeïnevrije koffie niet kankerverwekkend is. Het gebruikte oplosmiddel komt namelijk niet in aanraking met de koffiebonen, maar slechts met de waterige oplossing waarin de cafeïne wordt opgelost. Je kunt dus gerust genieten van een lekkere kop dampende cafeïnevrije koffie!

Bakje doen?

Eigenlijk kun je over alle voedingsmiddelen goede en slechte dingen zeggen. En hoewel koffiedrinken toch veel gezondheidsvoordelen heeft, is té veel koffie ook weer niet goed voor je. In thee zit trouwens ook cafeïne (behalve kruidenthee), alleen in een veel minder hoge mate dan in koffie. En theedrinken heeft ook bakken voordelen, zoals een kleinere kans op een beroerte, diabetes type 2, en je krijgt een lagere bloeddruk. Oftewel je gaat op ‘standje relax’. Lekker afwisselen dus tussen koffie, thee en water. Dan zit je altijd goed. En je mag gewoon lekker genieten van je bakkie pleur.

Ben jij een hardcore koffieliefhebber of ga je toch liever voor een decafé of kop thee? Laat het ons weten op Instagram, Facebook met #ookgoed of zet het hieronder in de reacties!