Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen
Topic

Visualiseren kun je leren

Blij in je brein | maandag 29 januari 2018

De eerste paar weken van je goede voornemens zit je vaak vol motivatie om je doelen te bereiken. Toch is het lastig om dit vol te houden en zul je merken dat het na een paar weken lastiger wordt om je aan je nieuwe gewoonten te houden. Ervaar jij dit ook zo? Ga eens bij jezelf na hoe het ervoor staat met jouw motivatie.

Tienjarenplan

Als je blijvend je leefstijl wilt aanpassen kan het helpen om een visualisatieoefening te doen. Dit kan al door simpelweg na te denken over hoe je toekomst er uit ziet als je je leefstijl verbetert. Wil je het echt laten leven voor jezelf, pak dan twee vellen blanco papier en wat potloden. Maak één tekening van jezelf over 10 jaar waarin je je doelen wel hebt behaald en je een gezonde leefstijl hanteert. Op de andere tekening teken je jezelf over tien jaar, als je niet vast houdt aan je doelen. Je tekent jezelf in het midden, maar kunt daaromheen aspecten van je leven tekenen. Vind je tekenen te lastig, maak dan een mindmap! Stel jezelf de volgende vragen:

Tekening 1

 • Wat gebeurt er als ik gezonder ga leven?
 • Hoe kan mijn leven eruit zien als ik goed in mijn vel zit?
 • Hoe is het met mijn energielevel?
 • Waar ben ik mee bezig?
 • Wat zou ik graag willen doen?
 • Ervaar ik veel stress of juist weinig?

Tekening 2

 • Wat gebeurt er als ik mijn leefstijl niet aanpak?
 • Hoe ziet mijn leven eruit als ik elk jaar zwaarder word/minder ga sporten?
 • Hoe ziet mijn leven eruit als ik niet goed voor mezelf zorg?
 • Wat kan ik wel en wat kan ik niet?
 • Hoe is het met mijn energielevel?
 • Ervaar ik veel stress of juist weinig?

Leg de beide tekeningen even weg en kijk er later nog eens naar. Dit kan best confronterend zijn, maar ook een eye-opener én een extra motivatie! Zelf zijn wij regelmatig bezig met het visualiseren van onze doelen, zowel op privé als op zakelijk gebied. Dit geeft ons iedere keer weer nieuwe inzichten. Later deze week delen wij onze eigen verhalen, waarin je kunt zien wat voor impact een gezondere leefstijl op ons heeft.