Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

10 afvalkeuzes die je aan het denken zetten

Wijs met je spijs | maandag 10 juli 2017

Afvallen blijft voor velen vaak echt een ‘struggle’. Herkenbaar? Ik heb 10 keuzes, waar je vast wel eens mee te maken hebt gehad, op een rijtje gezet die je kunnen helpen in je proces. Succes!

1. Het volgen van het ene crash-dieet na het andere

De mens is niet gemaakt om streng te lijnen. En 30 kg afvallen in drie maanden en dan 40 kg erbij in zes maanden betekent over tien jaar een stofwisseling die niet meer werkt. En dát willen we niet.

2. Je gezondheid als vanzelfsprekend beschouwen

Veel mensen nemen hun gewicht voor lief totdat ze ziek worden. Onder het mom, ik leef maar één keer en het moet wel gezellig blijven. Niet doen!

3. Denken dat je er niks aan kunt doen

Natuurlijk spelen je genen een rol, en natuurlijk is het niet eerlijk dat de één een zak chips leeg kan eten en de ander al aankomt van één bakje. Dat snap ik wel. Maar het helpt niet om daarin te blijven ‘hangen’: met een slechte hand kaarten kun je ook het pokerspel winnen.

4. In je eigen comfortzone blijven hangen

Je zult uit je eigen comfortzone moeten komen. Hoe? Door onnodige overtuigingen overboord te gooien. En dat roept van tijd tot tijd weerstand op. Laat dat je er echter niet van weerhouden. Natuurlijk is het niet leuk om na één biertje te zeggen: ‘ik neem niet meer’, terwijl je vrienden vrolijk door blijven drinken. Maar de overtuiging dat het alleen gezellig is als je drinkt, helpt je niet verder. Misschien krijg je zelfs commentaar… laat ze maar. Waarschijnlijk komen ze vervolgens één voor één bij je dat het echt knap is wat je doet. Mooi, toch?

5. Je geluk uitstellen

Wees gelukkig en ga dan afvallen. Niet andersom. Beschouw geluk als gezondheid, een aspect dat elke dag jouw aandacht verdient. Je koopt geen leuke kleren meer omdat je eerst moet afvallen? Of je gaat niet meer naar salsadansen omdat je te dik bent? Zonde! Een gelukkige basis zorgt ervoor dat je je doelen kunt halen. En zorgt er bovendien voor dat je voldoening kunt ervaren, zonder te veel te eten.

6. Je tijd verspillen aan dingen waarbij een leegte achterblijft

Er zijn steeds meer manieren om plezier te beleven, steeds meer dingen om te doen die de mens (te veel) prikkelen. Soms lijkt het weleens dat vermaak het belangrijkste in ons leven is. Terwijl in werkelijkheid al die dingen niet meer zijn dan een middel om ons te vermaken. Wat achterblijft is leegte, die je wilt opvullen met eten. En laten we dat nou net níet willen.

7. Altijd in de toekomst of in het verleden leven

Hangt jouw kast vol met kleren die je aankon toen je 30 kg lichter was? En straks als je weer bent afgevallen, dan kun je die kleren toch weer aan? Probeer eens meer in het hier en nu te leven in plaats van de naar de toekomst óf het verleden te kijken. Waarom? ‘Nu’ is waar het leven zich op dit moment afspeelt en ja, misschien heb je nu wel overgewicht. Het enige waar je zeker van kunt zijn, is dat wat er nu is.

8. De schoonheid in lelijkheid missen

Alles heeft zijn schoonheid, als je bereid bent het te zien. Wat we mooi vinden, moet aan specifieke eisen voldoen. Maar je kunt deze criteria gerust een beetje oprekken. Wees daarin wel realistisch.

9. Gebeurtenissen constant veroordelen

Een oordeel verkrampt alles en iedereen. Hoe sterker jij jezelf veroordeelt, des te kleiner je jezelf maakt. Accepteer jezelf, accepteer de mensen om je heen, accepteer de gebeurtenissen in je leven. Je hebt gewoonweg niet in de hand wat je overkomt. Wél hoe je ermee omgaat.

10. Emoties niet willen voelen

“Je moet sterk zijn, je mag niet huilen, je moet doorgaan”. Voor je man/vrouw, je kind, je ouders. Waarom? Sta eens stil bij hoe jij je voelt. Als je verdriet erkent, huil je echt niet de hele dag. Het korte moment dat het wel gebeurt, kan enorm opluchten. Dat is beter dan ’s avonds doodmoe op de bank te ploffen met een reep chocola omdat je het ‘verdiend’ hebt. Toch?

Judith van Gennip, diëtist, realist en specialist bij Spijswijzer.