Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Drie knappe koppen over het B-woord: aflevering 2

Blij in je brein | donderdag 20 april 2017

Komt een burn-out door te hard werken?

Wat is een burn-out precies en hoe voorkom je die? Met deze vraag gaan we te rade bij drie knappe koppen. Deze keer: psychiater Dirk de Wachter. Die volgens dit artikel in de NRC in België de Nick Cave onder de psychiaters wordt genoemd, omdat hij nogal op Nick lijkt. En misschien omdat hij net als Nick wereldberoemd is, maar dan in Vlaanderen en inmiddels ook een beetje in Nederland. Wat heeft De Wachter ons te leren over burn-outs? Wij dachten dat een burn-out wordt veroorzaakt door te veel en te hard werken. Maar volgens Dirk is hard werken het probleem niet. En stress ook niet. Oké! Maar wat is er dan wel aan de hand?

Onze ‘leukigheidscultuur’

Volgens Dirk leven we in een ‘ikkige tijd’. We denken dat we alles alleen kunnen, omdat ons van jongs af aan wordt verteld dat we alles kunnen worden wat we willen. Iedereen moet er zelf voor zorgen om succesvol en fantastisch te zijn. Iedereen staat stralend op Facebook, desnoods gefotoshopt, alles moet leuk zijn. Maar ondertussen raakt een keer je verkering uit, er wordt iemand ziek, en er gaat iemand dood. Dat hoort nou eenmaal bij ons leven. Maar ongeluk, lijden en verdriet passen niet in ons plaatje en dus doen we of het niet bestaat. We hebben niet meer geleerd om te gaan met de ongemakken van het leven en ze te verdragen.

Borderline times – en wat #OokGoed is

OokGoed! las voor jou Dirk zijn boek Borderline Times, waarin hij de negen symptomen van deze psychische ziekte loslaat op onze maatschappij. Wij vertalen voor jou het jargon van de psychiater in -hopelijk- begrijpelijke taal. En we doen steeds een suggestie van wat OokGoed! kan zijn om niet in deze valkuil te stappen, of om je eruit te halen. Voor alle duidelijkheid, wij zeggen wat OokGoed! kan zijn, niet wat OokGoed ís, want dat bepaal je zelf! De negen symptomen van onze collectieve borderline diagnose zijn:

  1. We kunnen tegenwoordig veel zelf bepalen en hebben veel vrijheid. Maar die individuele vrijheid is breekbaar, wat als het leven tegenzit? We kunnen niet alles alleen. #OokGoed! 1: stel eens een hulpvraag.
  2. Instabiele en intense relaties: we leven in een wegwerpcultuur met veel contacten die weinig diepgang hebben. #OokGoed! 2: een dagje offline zijn met familie of vrienden.
  3. Onaangepaste agressie: er komt veel agressie op ons af. In het nieuws of in films op tv, in games, op het voetbalveld, en ook verbaal, bijvoorbeeld op Twitter. #OokGoed! 3: trek een grens als iets je niet zint.
  4. Vroeger stond je identiteit wel zo’n beetje vast bij je geboorte. Nu definiëren we hem zelf door ons werk, onze hobby’s en onze spullen. We verlenen onze identiteit aan onze merkkleding en onze auto. #OokGoed! 4: ontspullen, weg met alle overbodige luxe!
  5. Als alles gericht is op onmiddellijk genot leiden we aan ‘affectlabiliteit’. Onze vakanties moeten steeds spectaculairder, en onze sporten steeds extremer zijn om ons een kick te geven. We leiden steeds meer aan FOMO (the Fear Of Missing Out). #OokGoed! 5: in de tuin zitten en een boek lezen.
  6. We jagen instant bevrediging van onze behoeften na, of het nu gaat om alcohol, roken, seks, gaming of drugs. #OokGoed! 6: onthouding.
  7. Dissociatie symptomen: we multitasken, brengen een deel van de dag gamend door, laten ons makkelijk meeslepen door hypes en ‘alternative truths’. #OokGoed! 7: check de feiten en vorm je eigen oordeel.
  8. Iedereen heeft het recht op schoonheid, dus we laten ons lichaam corrigeren, gaan aan de botox en laten (nog) een tattoo zetten. #OokGoed! 8: niet meedoen.
  9. Zinloosheid en leegte: religie en ideologieën hebben steeds minder voet aan de grond. Lifestyle en consumentisme lijken wel de nieuwe religie te zijn. #OokGoed! 9: sta eens stil bij de vraag wat jouw filosofie over het leven is.

Wil je meer weten?