Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Amai! Een moestuin

Wijs met je spijs | dinsdag 18 april 2017

De zon begint langzaam aan te schijnen. Wolken trekken weg, de lucht is zichtbaar blauwer. De mannen in mijn omgeving reageren hierop door eens rustig het woord barbecue te laten vallen. De vrouwen daarentegen zijn iets hysterischer. Zodra reclamefolders hortensia’s aanbieden gaat het los. Uit het tuincentrum worden karren vol nieuw leven gesleept, achterbanken afgeladen vol potgrond en de violen vliegen per tray over de toonbank. Op zaterdag wordt er vanaf 7 uur ’s ochtends geschreeuwd door kinderen zonder jas, zwiept de buurman met zijn bezem door de straat en hoor ik ongeveer acht hogedrukspuiten tegelijk. Yes, lente!

Naast bloemen en planten geeft de lente ook het startschot voor een moestuin. Ik heb de eersten achter het spandoek ‘hier mag je om moestuintjes vragen’ alweer gespot. In elke willekeurige winkel vind je benodigdheden voor een moestuin die je niet nodig hebt, maar die ik toch koop omdat ik in mijn enthousiasme te verleiden ben voor ‘hebbe troep dingen’. Gelukkig kan ik me verschuilen achter het feit dat meer vrouwen hier last van hebben.

Waar mijn schoonvader zijn ‘echte’ moestuin – bestaande uit 1 hectare – alweer klaar heeft voor een nieuw seizoen, inventariseer ik eerst eens rustig wat er in mijn tuin nog aan leven staat. Wonen doe ik midden in de stad. En in mijn kleine stadstuin daadwerkelijk een moestuin beginnen, dat is een illusie. Maar hé, het is ook gewoon leuk! Als ik efficiënt om ga met de m2 kan er best wat moois groeien.

Mijn vaste eetbare planten zijn de winter doorgekomen. De cranberrystruik loopt uit, ook de aardbeienplant heeft een nieuwe uitloper gemaakt en de groene lokken van bieslook waaien alweer vrolijk in de wind. In het hok vind ik mijn harkje, schep en tuinhandschoenen. Dit laatste is voor mij een must have onder de tuinbenodigdheden. Zwart zand onder mijn nagels voorkom ik liever. En met handschoenen zijn spinnen en andere tuinbewoners ook ineens een stuk minder eng.

Onder mijn keukenraam bevind zich mijn kruidentafel. Niet geheel zonder reden op deze plaats. Tijdens het koken vang ik soms een glimp op van mijn laurierboompje of een naar water vragend bosje salie. Zo vergeet ik ze niet in gerechten te verwerken én om ze water te geven. Deze tafel wordt de komende weken tot de nok toe gevuld met moestuin probeersels.

De eerste kweekbakjes staan achter het glas. In de keuken, een totale chaos als je het mij vraagt. Basilicum gebruik ik graag dus om teleurstellingen te voorkomen gaat dit in drie kweekbakken. Dan moet het vast met één bakje goedkomen. In twee zaai ik oregano en dan is het daarnaast zaak om zoveel mogelijk boodschappen te doen bij die blauwe winkel. Dan kan het moestuinen beginnen!