Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Gekke groente en vreemd fruit: het bimi paradijs

Wijs met je spijs | maandag 17 april 2017

“Bimi wat?”, dat is mijn reactie toen ik voor het eerst hoorde van bimi. Bedankt Geertruida voor de tip op onze Facebook pagina. Het klinkt voor mij als een sub-tropisch eiland en even dwalen mijn gedachtes af naar een plek waar altijd de zon schijnt, met parelwitte stranden en prachtige palmbomen. Je snapt me wel toch?

Terug naar de harde realiteit: op dat moment regent het buiten – verrassend in Nederland – en bimi blijkt een groente te zijn. Eerst maar eens wat informatie vergaren op het internet. Bimi is in Japan ontwikkeld en is een kindje (kruising) van broccoli en kailan. Ben je er nog bij? Kailan is een of andere stengelknol uit China! Niet verassend dus; het wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Ze noemen het ook wel – dat moet sommige mensen toch aanspreken – het slanke zusje van de broccoli of nog zoetsappiger: ‘de babybroccoli’. De smaak? Mild en zoet, wat doet denken aan groene asperges. De groente zou erg veelzijdig zijn en is makkelijk te gebruiken in diverse gerechten. Dit pareltje bevat ook nog eens vitamine A en C, foliumzuur, calcium, kalium en glucosinolaat. Ik zeg: een win-win situatie!

Nu nog antwoord op een belangrijke vraag: is de groente ook gewoon te koop in de supermarkt – ik ben namelijk niet iemand die alle toko’s afstruint. Ja, bimi is onder andere te vinden bij de blauwe grootgrutter die op de kleintjes let. Op naar de supermarkt dus! Kosten: € 2,00 voor 200 gram. Dat vind ik niet heel goedkoop, dus het woord ‘pareltje’ is nog steeds wel van toepassing.

Die dag heb ik wat haast, dus uitgebreid kokkerellen in de keuken is geen optie. Ik besluit de bimi te wokken met daarbij zoete-aardappelstukjes uit de oven en kippendijfilet. Alleen bimi vind ik ook zo saai, dus maak ik er nog een verantwoorde dipsaus bij. Een dipsaus van magere yoghurt met bieslook en verse knoflook.

Het moment van de waarheid is aangebroken. Alles ligt netjes voor mij op het bord. De eerste analyse: de bimi ziet er nog steeds uit als een pareltje, maar mijn gedachtes neigen ook naar ‘nep broccoli’. En dan die eerste hap… Oordeel: knapperig, wat zoet en doet inderdaad denken aan groene asperges- het internet heeft gelijk! Maar eerlijk is eerlijk, dat verantwoorde dipsausje vind ik wel onmisbaar.

Ik heb alles opgegeten en voldaan kijk ik terug op mijn eerste ‘fruit-/groente reis’ voor OokGoed! Bimi, voor even dwaal ik toch weer af naar dat sub-tropisch eiland…

Deze recepten met bimi zijn OokGoed!