Van medewerkers van De Friesland
voor iedereen

Zakelijk Zen moment: het meditatieminuutje

Blij in je brein | woensdag 15 maart 2017

Meditatie zweverig? Eigenlijk is het niks meer dan je drukke hoofd en lichaam tot rust brengen. Even pauze. Een zen-moment op de werkvloer, tijdens een zakenreis of in de bus zonder verbaasde blikken van collega’s of medepassagiers: kan dat? Ja, daar hoef je niet meteen een lange tijd voor stil te zitten of de ogen te sluiten. Drie stappen, één meditatieminuut.

Stap voor stap

  1. Zet je laptop en telefoon uit of op vliegtuigmodus. Even geen social stoorzenders.
  2. Concentreer je op de ademhaling, laat alle gedachtes voorbij komen en blijf op je ademhaling concentreren. Je kunt je ogen dichtdoen of je laat ze rusten op één punt.
  3. Voorkom afleiding door elke uitademing te tellen. Zodra je bent afgeleid, begin je weer opnieuw te tellen. Rechtop zitten helpt trouwens ook.

Meditatiemuziek

Toch liever wat meditatiehulp? Probeer dan een app, zoals Headspace. Een perfecte app als je voor het eerst wilt proberen te mediteren, maar geen idee hebt waar je moet beginnen. Voor de liefhebbers: Spotify is een samenwerking aangegaan met Headspace. Jouw favoriete muziek gecombineerd met een goede meditatiesessie. Geschikt voor tussendoor en handig wanneer je naar de belangrijke afspraak moet en focus mist.

Lekker lopen

Je hoeft niet in lotushouding op een organic kussentje te zitten om te mediteren. Een wandeling in de natuur maken is ook een manier. Probeer eens een stukje van de wandeling je op één zintuig te richten. Luister naar de wind, het geritsel van de bladeren en de vogels. Tijdens het tuinieren is dit ook een mooie optie. Lopend mediteren is ideaal voor een korte lunchwandeling of als je op iemand staat te wachten. Het enige wat je hoeft te doen is concentreren op je voeten. Voel hoe je je hak op de grond zet en volg de afwikkeling van je voet.

Zonder haast

Het is misschien allemaal nog een beetje wennen, maar het proberen waard. De schrijver van het boek ‘Beter nu’ vertelt in Flow mindfulness & creativiteit – overigens een echte aanrader voor de liefhebber  – over de voordelen van mediteren: ‘door mediteren  leer je wat minder vaak te oordelen, conclusies te trekken of een oplossing te verzinnen’. Al is het maar een minuutje, dat klinkt best hoopgevend?  Of zoals Moos Lamerus het zo treffend zegt op Bedrock: niet gemediteerd is altijd mis.